April-sysler
April er en rigtig knokle måned.
Det hele eksplodere for øjnene af os og vi kæmper for
at følge med. Men glem ikke, at det også er nu vi kan drikke
kaffe i haven på en lun solskinsplads.
I april er det slut med at drømme. Nu kan vi komme rigtig igang. Vi kan plante de første forspirede planter ud i både køkkenhaven og drivhuset. Det er med en vis nervøsitet, selvfølglig, at vi putter de små skrøbelige ærteplanter, porre og kål i den kolde jord, men har du lagt fiberdug eller glas over bedet en uge i forvejen, er jorden blevet varmet nogle grader op og planterne klarer sig. Især under et lag fiberdug.
Det er også nu at vi skal have styr på alle de visne staudetoppe og klippe roser og ……. ja, listen er uendelig.
Vi skal opsamle vand og rydde op
Allerede nu skal vi bruge vand til både krukker og alt det nyplantede i køkkenhaven. Har du også købt nye stauder, buske eller roser i år, skal de jo også have vand – selv om det ser ud til at jorden er fugtig.
Så det er nu du skal have vasket regnvandstønden og sat nedløbsrøret til igen, så du kan nå at få opsamlet noget at aprilregnen inden de ofte tørre maj og juni måned kommer.
En forårsrengøring på terrassen og i skuret gør underværker for både syn og sjæl. Når terrassen er fejet og gamle krukker og potter er fjernet og grillen er renset og sat ud, så får man sådan en lyst til at gå igang med at indrette med krukker og havemøbler. Måske skal det stå lidt anderledes i år, eller fungere det bare bedst der hvor det plejer? Hyggeligt er det i hvert fald når man først har fået tøjet på og fundet kosten frem.
Giv jordbærrene en omgang
Mange har jordbær i haven. Det er en nem plante som giver de dejligste bær hvis vi er lidt gode ved dem.
Lige nu er de i fuld gang med at skyde med nye blade. De gamle kan være visne eller direkte inficerede med svampeangreb som stresser planten og kan give både mindre bær og færre af dem. Derfor er det en god idè at bruge lidt tid på at klippe alle “grimme” blade af. Måske du er nervøs for at klippe i de fine nye skud, men med et lille tricks klarer du det let.
Tag fat i bladet med den ene hånd, sæt saksen på stænglen uden at lukke helt og glid med saksen ned af stænglen så langt du kan komme og klip. Lad være med at komme afklippet på komposten, aflever det på genbrugspladsen med dit rosenaflkip og andet sygdomsramt materiale.
Vend det gamle dækmateriale ned i jorden hvis du lagde nået på sidste år. Jeg bruger pladsen mellem jordbærplanterne til persille og purløg.
OBS: Jordbær gødes først når du har spist bærrene. Ellers får du bare en masse blade og ikke ret mange bær.

Før og efter

Visne staudetoppe
Har du ikke allerede klippet/revet de gamle staudetoppe af i haven, så kan du sagtens nå det endnu. Varmegraderne er steget men der kommer stadig nætter med frost, så det gør ikke noget at du ikke er nået hele haven rundt endnu. De varmer nemlig stadig så dejligt på en kold april nat.
Stauderne er vokset godt de sidste par uger, så måske du synes det er lidt svært at få klippet stænglerne af uden at beskadige de fine ny skud. Men det er faktisk ikke så svært. Personligt klipper jeg sjældent i mine stauder. Jeg river det visne af med hænderne, hvis det fx er bløde stængler som hos storkenæb eller løvefod, eller jeg knækker de visne stængler af nede ved jorden, hvis det er stive stængler hos fx floks eller stjerneskærm. Derefter klipper jeg de visne stængler i mindre stykker på stedet. Det kompostere over sommeren og giver en god jordstruktur, men du kan også klippe det i mindre stykker og komme det på kompostbunken, og derefter sprede komposten ud næste år for at jordforbedre. Smider du ganske enkelt det hele ud på genbrugspladsen, så husk at købe og sprede jordforbedringsmateriale ud mellem bedene. Ellers ender du med en fuldstændig fattig og ensartet jordstruktur uden hverken regnorme eller mikroorganismer. Det skaber ingen frodighed.



Tips: Er stauderne blevet for høje og du er bange for at gå igang, så er her et godt tip. Med hånden tager du blødt fat nede mellem de nye skud og de gamle stængler. Ikke mere end du kan lukke hånden let. Så drejer du hånden til den ene side ned mod jorden og hører et knæk, og løfter derefter de gamle stængler op over de nye skud med den anden hånd. Da de nye skud er meget bløde sker der ingen skade på dem. Nu fortsætter du hele stauden rundt, og har til sidst en fin plante med nye skud.
Har du nydt haven i dag?
Har du husket også at bruge dine daglige 15 min i haven, til at nyde dit hårde arbejde fra efteråret? Løgene som vi lagde i oktober/november har skabt en farvepallet som gør øjet godt. Tulipaner, hyacinter, påskeliljer og diverse løg fra kejserkrone familien står i fuldt flor. Jeg har netop været i Holland og set Keukenhof, parken over alle parker når det drejer sig om tulipaner, og det var overvældende i farver og i duft. Men ens egen have er faktisk lige så stor en oplevelse lige nu. Vi har selv lagt løgene og gået og ventet siden efteråret på at de skal komme op. Andre har overlevet flere år i haven og skaber stadig glæde når de kommer frem hvor vi mindst venter det.
Vi har ikke flere milioner løg i baner, men vi har de dejliste af alle – nemlig vores egne.
Det kan du også gøre i april
Her er mine forslag til hvad du kan lave i haven i april. Det er jo ikke meningen at det skal tage pusten fra dig, men måske kan det være en hjælp hvis du lige nu går og tænker over; hvad mon man kan gå igang med nu?
-
Dække køkkenhaven med fiberdug for at varme jorden
-
Brænde fliser og grusgange for ukrudt (hver måned fra nu og til juni)
-
Begynd at slå græsset – husk 1. gang at sætte skæret i højeste hul
-
Klippe stauder og roser – vent lidt med lavendel
-
Gød alle planter og græsset hvis du ikke nåede det i marts
-
Beskær hortensia. Kun den visne del af grenen da den blomstre på gamle skud
-
Hakke græskanter – det får haven til at ligne en million
-
Så sommerblomster inde
-
Så Salat, feldsalat, spinat, valsk bønne og persille direkte i køkkenhaven
-
Plant tomat ud i drivhuset. Vent med agurk, peberfrugt og andet til maj
-
Sneglejagten går ind nu!!
-
Husk at vande krukker. Mærk med en finger om jorden er tør