Juni-sysler
De sidste tegn på foråret er endegyldigt væk,
og ja, jeg indrømmer, at jeg stadig har et par krukker med stedmoderblomster
stående som jeg ikke kan nænne at smide ud.
Men lad os være ærlige, de holder ikke mange dage, så lad os få nogle sommerblomster i krukker og bede, så vi kan glæde os over farver og dufte de næste måneder.
For nu er det sommer.
Både i køkkenhaven og i prydhaven sker der spændende ting lige nu. Vi kan begynde at spise salat og jordbær og høste egne agurker, og i haven fyldes vi med duft og farver fra roser, ærenpris og pæoner. Jeg ved det: det giver masser af arbejde at holde det hele rent for ukrudt og møgirriterende insekter, men husk også bare at være der.
I denne blog vil jeg dele syslerne op i køkkenhave og prydhave for overblikkets skyld, for der er arbejde der skal gøres, men ikke alt er lige hårdt.
Nyd det hele, tag kaffen med ud, gå en tur og indsnus duften af roser og klatrehortensiaer.
Køkkenhaven

Temperaturen i drivhuset er nu så højt, at selv varmeelskende planter som tomaten har det varmt. Men der er flere ting vi kan gøre for, at holde temperaturen nede på et acceptabelt niveau. For det første kan topvinduerne installeres med selv-åbnere fra et byggemarked. De er lette at installere, man skal blot huske at tage dem ind om vinteren, da olien i pumpen fryser og derefter virker de ikke længere. Derefter er der to gratis tips til at holde temperaturen nede:
Åbne døren og mal skyggepasta på vinduer og døre. Mens det stadig er lidt køligt om natten, åbner og lukker jeg døren morgen og aften. En hyggelig beskæftigelse, lidt lige som at huske at lukke hønsene ind inden vi går i seng. Et andet meget effektivt middel er at male glasset hvidt. Jeg bruger 1/3 del mel og 2/3 vand. Maler det hele på med opvaskebørsten med løs hånd, så der stadig kommer lidt lys ind. Det holder hele sommeren – selv i styrtregn. Påføres en solskinsdag så det hærder. Jeg maler kun mod syd.
Få af os kan allerede høste tomater, men vi kan hjælpe planten godt på vej ved at sikre at energien går til tomaterne og ikke til bladene. Husk at nippe alle nye skud af som beskrevet i maj-sysler. Men nu kan vi også begynde at fjerne de stilke som er under tomatklaserne. De optager vand og næring som istedet skal gå til tomaterne.
Klip eller vip bladstilken op og ned så den selv knækker på blade under den 1. frugtstængel. Når der er dannet tydelige tomater på stænglen, så gå videre op og knæk de næste par blade af. Det reducere mængden af grønt løv som skal holdes med vand, og det giver sollys på tomaterne så de modner hurtigere.

Tip:
Plant tagetes under alle planter i drivhuset. Især lige ved indgangen. Lugten holder de fleste skadedyr ude af drivhuset. Det pynter også på kedelige plantesække.
Vand og gød så planterne er modstandsdygtige over for de skadedyr der vover sig derind alligevel.

Ukrudtet vokser som ukrudt lige nu. Vi har fået regn og varme og den bare jord mellem rækkerne i køkkenhaven er guf for græs, havemelde, snerle, tidsler og alt det andet.
Men du kan godt slippe for at luge hele tiden, hvis du har en opsamler på din plæneklipper eller vil rive græsset sammen efter slåning. Lug ukrudt væk og dæk med 2 cm græsafklip mellem rækkerne i køkkenhaven. Det meste er vokset så meget, at du kan se hvad du har plantet, så det er ikke svært at lægge græsafklippet helt op til løg, majs, salat og alt det andet du har. Efter et par dage har laget pakket sig til en fast masse, som regn eller vanding kan trænge igennem. Ukrudtet bliver derimod skygget væk og andet frøukrudt kan ikke så sig selv. Efter 3 til 4 uger lægger du et nyt lag på, da det første lag langsomt kompostere på stedet. Det frigiver desuden lidt ekstra gødning til planterne.
Ud over at det holder ukrudtet væk, holder græsset også på fugten. Dvs. dine planter kan klare en hed solskinsdag uden at udtørre inden du kommer hjem fra arbejde, og har det regnet – ja, så går der endnu længere tid inden du behøver at vande. Mærk efter med en finger under græsset hvis du er i tvivl.
OBS. Hvis du er plaget af snegle, så er det en god idé at strø Feramol ud til at bekæmpe sneglene.
Fortsæt med at så eller udplante så du forlænger sæsonen for fx salat, gulerødder og spinat. Det kan være for varmt for salaten til at den vil spirer, så jeg sår det hele i foråret hvor temperaturene er køligere. De står i skyggen i en lille kasse der ikke giver dem meget plads eller næring til vokse. Derfra planter jeg løbende ud i køkkenhaven efter behov. Efter et par uger er der nye salathoveder klar. Hvis du har problemer med at få salaten til at spirer lige nu, så prøv at så i en såbakke og stille den et sted med meget lidt sol i løbet af dagen.

Opbinding af bønner og ærter og støtte til kålplanter som rosenkål og broccoli er både effektivt og pænt. Det er jo ikke prydhaven vi har gang i, men det er nu alligevel kønt for øjet hvis bønnerne ikke ligger hen ad jorden, men istedet står på lige rækker med deres fine blomster.
I år prøver jeg nogle nye høje ærter som bliver op til 3 meter. Allerede der er jeg vist udfordret i min opbinding, men de første 2 meter er dog på plads. Jeg udnytter snorene til også at støtte valsk bønne som er en af mine favoritter. Tilsammen bliver det helt kunstnerisk.
Så nåede vi til jordbærrene. Juni er lig med søde, røde jordbær. Jeg elsker ganske enkelt at sidde på kanten af mit højbed, vælge det bedste jordbær og så spise det med stor velbehag. Det kan også være godt med mælk eller is – men intet overgår at spise det lige der på kanten.
Hvad der derimod er irriterende, er konkurrencen fra snegle og bænkebidere som spiser af de bedste bær og efterlader huller og slimklatter. Måske I kan mærke min irritation. Og ikke nok med det, så rådner de også fordi de ligger på den våde jord med stængler fulde af bær. Så dæk jorden nu hvor bærrene skal modne med halm, græs eller savspåner. Men vær opmærksom på, at det også er et fantastisk opholdssted for ovenstående plageånder. Så her må vi igen ty til Feramol og ud og klippe snegle ved skumringstid.

Prydhaven

De sidste tegn på forårets blomsterflor ligger nu godt begravet under sommerens stauder. Alle løgplanter skal have lov til at visne ned, og de ligger fint og kompostere under staudernes vækst. Tilbage står de visne blomsterstande på Rododendronen. Du kan lade dem sidde, men det hjælper de nye skud godt på vej hvis du blidt brække dem af. Planten bruger så ikke spildt energi på at producere frø, og de to eller tre nye skud der kommer ud fra den gamle blomstersætning, når at vokse og modne bedre inden vinterens frost.
Det er et klistret stykke arbejde, som næsten kun kan gøres med de bare hænder. Men smid det hele ind under planterne hvis de går helt ned til jorden. Det er ikke nødvendigt at fjerne det fra haven, det kan lige så godt kompostere på stedet. Har du ikke allerede givet et lag spagnum eller grannåle oven på det gamle vækstmateriale, så er det en god idé at gøre det nu.
Der er faktisk ikke meget lugning i haven de næste par måneder, hvis du løbende har fjernet ukrudt og også har plantet tæt. Stauder og roser har nu foldet sig ud og dækker jorden fuldstændig, og den almindelige pleje er nu at klippe græskanter, nippe visne blomster og give støtte til roser, pæoner og andre der kan bruge en støttende pind eller snor.
Så brug din tid på terrassen så den er indbydende hele sommeren. Fej den jævnligt og vand krukker og små bede op til belægningen. Brug en gasbrænder til at fjerne ukrudtet, men hiv også lige den græstop op du kan se, når du går forbi.
Det kan du også gøre i juni
Her er mine forslag til hvad du kan lave i haven i juni. Det er jo ikke meningen at det skal tage pusten fra dig, men måske kan det være en hjælp hvis du lige nu går og tænker over; hvad mon man kan gå igang med nu?
-
Dæk med græsafklip i køkkenhaven. Det holder på fugten og holder ukrudtet væk
-
Brænd fliser og grusgange for ukrudt (gerne hver anden uge)
-
Klip eller skær græskanter
-
Formklip buksbomkugler, kegler og andre former
-
Vendt med at klippe hækken hvis du kan. Der kan være fugleunger.
-
Hold ukrudt og græs væk under frugtbuske
-
Gød remonterende roser, 1 spsk pr. plante
-
Nip visne blomster af roser og sommerblomster
-
Bind agurk og melon op
-
Hold øje med lus i roserne. Mas dem med fingrene
-
Gød dine krukker
-
Vand køkkenhaven hver dag
-
Læg Feramol ud til bekæmpelse af dræbersnegle i køkkenhaven
-
Vande krukker. Mærk med en finger om jorden er tør