Maj-sysler
Man synger om “maj du søde milde”, men den lod sandelig vente på sig.
Morgenfrosten sneg sig ind over haven igen og igen, og jeg gik
rundt og bekymrede mig. For hvordan skulle alt det ny-udplantede i køkkenhaven og krukkerne klare sig?
Vejrudsigten er fulgt nøje, og fiberdug og glas er lagt på og taget af igen på både bede, blomstrende frugttræer og hortensiaer.
Og så gik det jo godt alligevel.
Porre, forårsløg, kål og persille er ikke vokset mange mm siden de blev plantet ud i april. De går ganske enkelt i stå når nattetemperaturen er så lav. Men så sker det, og sikke det vokser i både bede og drivhus, og så skal det hele vandes. Jeg kan til gengæld ikke mindes, hvornår vi sidst har kunnet nyde synet af påskeliljer og tulipaner over så lang en periode på grund af de lave temperaturer.
Hvad skal vi så igang med i maj? Ja, jeg ville ønske at vi havde et godt ord for at nippe døde blomsterhoveder af. Englænderne beskriver det med bare et ord: deadheading og det er lige præcis det vi skal gøre nu med tulipanerne inden de danner frøkapsler.
Så skal vi sikre en flot blomstring i krukkerne gennem hele sommeren, og det kræver en god jord.
Men lad være med at opgive hvis du ikke har så meget tid. Hvis du bruger 15 min i haven hver dag med en god plan, så når du det. Også selv om der både er arbejde, børn og en konfirmation her og der der skal passes.
Tulipanerne skal have hovedet af

Alle løgplanter skal have lov til at visne ned for at sikre en blomstring til næste år. I forbindelse med blomstringen bruger løget al sin energi på den blomsterpragt vi har nydt de sidste mange uger, men nu vendes næringsbanerne og energien bliver ført tilbage til løget gennem plantens blade og stængler. På den måde får løget opbygget en madpakke til næste års blomstring og produktion af sideløg.
For tulipaner gælder det at de hellere vil bruge energi på at sikre en produktion ved at danne frø. Men vi vil meget sjældent få noget ud af disse frø i vores haver. Derfor er det vigtigt at fjerne de afblomstrede hoveder på tulipanerne – lade være stængler og blade blive til de er visnet ned.
Det er nu du kan se om du har placeret dine tulipaner det rigtige sted. For står de alene på åben jord, er det ikke videre spændende at se dem visne. Men er de sat imellem stauderne som vokser sig store lige nu, så vil tulipanblade og stængler allerede nu være næsten gemt mellem staudernes blade. Hvis du vil flytte på tulipanerne så vendt til de er visnet ned.
Andre løgplanter som påskeliljer, hyacinter og perlehyacinter har ikke samme behov.
Ny jord i krukkerne
Var du lidt hurtig til at kaste nogle stedmoderblomster og påskeliljer ned i krukkerne for at få lidt pænt at se på? Så er det en god idé at bruge lidt tid på at gøre det godt for sommerblomsterne.
Når du skifter fra forårs- til sommerblomster i dine krukker, eller supplere med flere krukker, så husk at sørge for et godt dræn i bunden af krukken. Læg to til fire cm legakugler og evt. et potteskår eller et stykke fiberdug hen over hullet i krukken. På den måde sikre du dig et lille vand reservoir. Dernæst bruges en god pottemuld som gerne blandes op med lergranulat og vermiculite som både holder på fugtigheden og sikre ilt og næring til planterne.
Vores værste fjende med hensyn til en flot krukke gennem sommeren er udtørring, og allerede nu er det nødvendigt at vande hver dag – med mindre vi har haft skybrud.

Ny jord blandet med lergranulat og vermiculite giver en god basis for en sund beplantning i mange måneder. Tilsæt også gerne langtidsvirkende gødning.

En krukke behøver ikke kun bestå af etårige blomster. Stauder fungere lige så fint i krukker og kan senere plantes ud i haven. Her er hosta blandet med sommerblomster.
Plan for klargøring af bedene
Ukrudt og selvsåede planter er i fuld gang med at vokse og blomstre. Det er desværre ikke kun de planter som vi har sat i jorden der trives lige nu, og det gør livet så meget nemmere hvis vi får det fjernet inden det spreder sig med frø og underjordiske rødder. Men lad være med at tro at du kan klare det hele på en gang.
Vær realistisk og lav en aftale med dig selv om at tage en etape af gangen over flere dage/uger istedet for at opgive på forhånd fordi det er for uoverskueligt. Start lige rundt om huset, der hvor du går hver gang du skal ud til bilen eller ned i køkkenhaven. Få luget ud i ukrudtet, fjernet visne staudetoppe og beskåret roser og buske. Det giver ny energi at se på hver gang du går forbi, og lyst til at fortsætte længere og længere væk fra huset.
Giv roserne en god start på året
De fleste ved at roser er krævende planter der kan lide godt med gødning. Ofte er de også havens midtpunkt, men kan samtidig være nogle svære bæster at få til at se sunde og flotte ud i hele sæsonen. De rammes af bladlus, frostmålerlarver, rosenbladhvepse …. ja, listen er lang for skadedyr og svampe som også kan lide vores smukke roser.
Du kan dog gøre en forskel. På din daglige tur rundt i haven så fjern de lus du ser hver dag med fingrene. Det giver grønne fingre men er slet ikke så slemt når du først har gjort det et par gange. Og hvorfor så med fingrene, fordi dem har du altid med dig og du kan fjerne lusene uden at skade rosens fine nye skud fordi du er følsom i fingerne. Kør fingrene op over et af de nye skud hvor bladlusenene rigtig gerne vil suge kraften ud og mas lusene godt og grundigt. Det virker. Især hvis du allerede starter nu hvor de er i begrænsede antal. Husk også at fodre fuglene hele året, de er din bedste allierede i forhold til at spise lus.
Se efter blade der ser ud til at være “limet” sammen/krøllet sammen. Derinde gemmer sig en lille larve som æder af bladet for senere at kravle ned i anlægget for blomsterknoppen og æde den. Mas bladene sammen med fingrene og du får slået larven ihjel. Bladdet vil tage lidt skade men kommer sig eller erstattes af nye. Jo flere du får has på nu jo flottere roser får du til sommer.
En sund plante er ikke nær så modtagelig for angreb af hverkan skadedyr eller svampeangreb. Så husk at gøde roser der blomstre hele sommeren hver måned lige indtil slut juli. Men en sund plante må heller ikke tørste. Normalt vander man ikke bede som er etableret, da de har fået skabt et godt rodnet, men en gang om måneden giver jeg roserne en grundvanding. Og det er ikke en gang sjatvanding. Lad slangen løbe i flere minutter og så lidt til eller giv gerne 2 til 3 kander vand til hver rose. Vandet skal trænge helt ned til røddernes bund. Så kan du ikke gøre meget mere nu end glæde dig til de blomstre.
Sådan plejer du tomaterne
Tomaterne vokser godt i drivhuset lige nu. Det kræver vand og gødning – men også kontrol med væksten. Det kan nemt ende med en kæmpe plante som vokser ud over det hele, vælter og med et meget lille udbytte i form af få tomater eller en mængde tomater som aldrig rigtigt når at modne.
Det er dig der har kontrollen og ikke omvendt. Og det starter allerede nu selv om der kun er 5 til 6 blade på planten. Det færdige resultat skal være 1 stængel som snor sig op over et tov eller en stang med tomatklaser i flere etager. Og det får du ved at fjerne alle de små skud som kommer i alle bladhjørner. Og de kommer igen og igen, så gå lige en tur hver dag og nip dem af mens de stadig er små. Vender du ryggen til så er de vokset 4 cm, og inden længe er der en helt ny stængel og en til og du har mistet overblikket.
Du skal ikke være bekymret for om det du fjerne er et anlæg til blomster da de ikke sidder i bladhjørnerne men vokser ud fra stængelen ca midt imellem hvor bladene vokser ud.



Det lille skud ved et bladhjørne
Læg det ned til den ene side og vip det af
Grenen med blomster vokser ud fra stænglen
Det kan du også gøre i maj
Her er mine forslag til hvad du kan lave i haven i maj. Det er jo ikke meningen at det skal tage pusten fra dig, men måske kan det være en hjælp hvis du lige nu går og tænker over; hvad mon man kan gå igang med nu?
-
Dæk med fiberdug lige efter du har sået og plantet ud. Det holder på fugt og varme
-
Brænde fliser og grusgange for ukrudt (hver måned fra nu og til juli)
-
Klip eller skær græskanter
-
Klip lavendel og sommerfuglebusk ned til første lille skud
-
Hold ukrudt og græs væk under frugtbuske
-
Så eller udplant majs nu hvor jorden er god varm
-
Plant sommerblomster ud i bedene
-
Plant agurk, melon og peber ud i drivhuset
-
Vand køkkenhaven hver dag
-
Læg feramol ud til bekæmpelse af dræbersnegle
-
Vande krukker. Mærk med en finger om jorden er tør