To der klæder hinanden
I august er haven vokset godt til. Buske og træer fylder og er tætte med deres grønne eller brogede blade, og man går lidt og venter på rosernes næste blomstershow. Det kan være lidt svært at finde gode farvekombinationer til at lyse op i havens bede her i sensommeren. For vi er ikke klar til røde efterårsfarver endnu.
Jeg har samlet et par gode bud på smukke duetter i august. Det er nemme stauder, buske og roser som bare klæder hinanden. De giver sensommerstemning til haven og til buketter til huset.
Anemone japonica ‘Königin Charlotte’ og Anemone japonica-hybrid ‘Whirlwind’

Der findes flere smukke sorter af høstanemone, men man ser sjældent andre end ‘Königin Charlotte’ i haverne. I selskab med den meget charmerende hvide ‘Hwirlwind’ bliver det et spændende møde.
Det giver et flot og fejende udtryk når disse to høje stauder blidt svæver over havens lavere planter. De supplere hinanden og giver liv.
Men hver plante repræsentere faktisk også en form for duet, da der i bunden vokser helleborus. Julerose og påskeklokke blomstre fra februar til april og når de begynder at se lidt slidte ud, vokser høstanemonernes flotte grønne blade op over – og et nyt udtryk i bedet opstår.
Til efteråret eller hen i vinteren klipper jeg høstanemonerne ned, og det hele starter forfra.
Rosa Bonica ‘Meido Monac’ og Violfrøstjerne

Roser og violfrøstjerne er to uundværlige planter i den romantiske have.
Her er det Rosa Bonica ‘Meido Monac‘ og en selvsået violfrøstjerne,Thalictrum delavayi i blåviolette farver. Rosa Bonica er en af havens store attraktioner. Med sine 1,5 m højde og bredde byder den velkommen til havens gæster, med klaser af lyserøde blomster fra slut juni og helt hen til oktober.
Den danner duet med flere spændende stauder og buske hen over sommeren. Visne blomsterklaser skal klippes af løbende for ikke at stoppe blomstringen.
Violfrøstjerne er med sine små svævende blomster næsten ikke til at stå for. Den gør sig godt med alle roser i farverne fra sart lyserød til hård pink. Men prøv også at sætte den sammen med floks. Det er heller ikke så tosset.
Rosa New Dawn og klematis ‘Negritjanka’

Man kommer ikke uden om den klassiske duet af roser og klematis.
Her er det den folkekære Rose ‘New Dawn’ sammen med klematis ‘Negritjanka’. Det er en meget kraftigt voksende klematis i gruppe 3. Dvs. at den blomstre fra slut juli og frem, og dermed tilhører den gruppen af klematis, hvor hele planten klippes ned til ca. 30-40 cm over jorden hvert forår.
Det er kun fantasien der sætter grænsen for smukke sammensætninger af klematis og roser. Men det gør livet noget nemmere, hvis man vælger sentblomstrende roser og klematis. Det er meget nemmere at håndtere klematis, hvor man blot skal hive hele molevitten fri af rosen og klippe alt af.
Roser er hårdføre og kan sagtens klare den lidt hårdhændede behandling. Samtidig får rosen luft til at skyde nye skud i foråret uden af være klemt inde af klematisen.
Rose ‘Scepter`d Isle’ og sommerfuglebusk ‘Nanho Blue’

Sommerfuglebusken er på sit højeste lige nu. Et paradis for sommerfugle og svirefluer. Man kan få sorter der variere med blomster i farver fra dyb blå til hvid, men jeg holder nu af den klassiske blåviolette farve, og gerne som her, med gråligt løv.
Sammen med den sart lyserøde engelske rose ‘Scepter`d Isle’ bliver man glad i låget når man går forbi på en aftentur. Det er så smukt et par.
Sommerfuglebusk kan blive en kæmpe busk hvis man ønsker det, men her i haven bliver den skåret ned til 40-50 cm hvert forår. Og faktisk så sent at den står og er lidt vissengrim midt i det dejlige forår. Men det er vigtigt at den lige når at få fat og begynder at sætte skud inden man klipper den. Til gengæld får man den smukkeste busk med kun friske grene, og en størrelse så den kan stå inde midt i et staudebed uden at være voldsom.
Sankthansurt og pibegræs Molinia arundinacea ‘Transparent’

Mange af farverne i haven her i sensommeren er i skalaen lyserød til blåviolet. Men vi skal ikke glemme de meget varme orange farver fra dagliljer og floks, eller som her, flere nuancer i grønt fra en ikke udsprunget sankthansurt og pibegræsset ‘Transparent’. Begge er nogle af mine favoritter og findes mange steder i haven.
Sankthansurten er et arvestykke fra mine forældres have, og har derfor ikke noget navn. Det gør den ikke mindre elsket. Den står hele foråret og sommeren med sine saftspændte stilke og tykke blade, og åbner derefter sine store blomsterhoveder som senere springer ud i farven pink. Planten hører til sedum familien, og man kan få den i utallige variationer. Den er tørketålende og nem.
Sammen med sankthansurt bliver pibegræsset et spændende indslag til både den romantiske og den moderne have. Kontrasten mellem de smalle tynde blade og de transparente svævende aks sammen med den kompakte sankthansurt er fornem og iøjnefaldende.
Sankthansurt og syrenhortensia Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’

Syrenhortensiaen er endnu en af mine favoritter. Jeg har flere sorter som klare de kolde vintre og morgenfrosten i foråret.
Sorten ‘Pinky Winky’ starter med fine hvide blomster fra sine mørkrøde stilke, og skifter senere farve i skalaen fra sart lyserød og ender i mørkt rustrød.
Det passer med farveskiftet på sankthansurten, som her står og dækker de bare ben på hortensiaen. Jeg vælger ikke at klippe hortensiaen ret meget, da jeg gerne vil have en stor og fyldig busk.
Begge er plantet mod nordøst, som passer hortensiaen rigtig godt. Sankthansurten stikker sit hoved frem ved hushjørnet og få et par timers sol mere. Så går det hele op. Og de klare begge fint den lidt tørre placering.